CFT er en anerkendt og effektfuld kognitiv terapimetode, hvor fokus er på evnen til at nære medfølelse for sig selv, andre, og de omstændigheder, man befinder sig i, for på denne måde at opnå øget livsglæde, følelse af selvværd og evne til at håndtere svære situationer og problemer.
CFT (Compassion Focused Therapy), er en terapeutisk og metodisk retning indenfor psykologien, som udspringer af den kognitive psykologi. Metoden trækker på bl.a. kognitiv adfærdsterapi (CBT eller KAT), evolutionspsykologi, udviklingspsykologi og socialpsykologi, og lægger stor vægt på klientens mulighed for at (kunne komme til at) nære omsorg for sig selv og sine givne omstændigheder.
I terapien arbejder klienten og psykologen sammen på at træne sindet til at have mere medfølelse og accept overfor sig selv, så klienten kan opleve øget selvværd, tryghed og ro. Der arbejdes ofte med at regulere svære følelser gennem forståelsen af menneskets biologiske urinstinkt, også kaldet vores affektsystemer. Disse sørger for:
Mange mennesker oplever over tid, at deres handlekraft bliver drevet af deadlines, stress, pres og forventninger, hvad end disse stammer fra omgivelserne eller ens egen indre kritiske og skamfulde stemme, der er på overarbejde. I Medfølelsesfokuseret Terapi arbejder psykologen og klienten målrettet med at regulere de tre systemer, så klienten igen kan opleve øget ro og forbindelse til sig selv og andre; kan handle velovervejet og med lyst, vitalitet og integritet; og kan forstå hvor den ofte irrationelle, men altid velmenende, frygt kommer fra, og hvordan man kan slippe den nænsomt og med medfølelse for, hvorfor den er på spil.
CFT tager udgangspunkt i vores menneskelige evolution: Vi har som art udviklet os til at tage os af hinanden, og dette behov kan have store regulerende og udviklende potentialer og konsekvenser. Det er i samspil med vores primære omsorgsgivere (ofte vores forældre), vi først lærer at danne bånd til andre og lærer vores egent værd at kende, og sidenhen bygges vores selvbillede af de miljøer, vi færdes i: skole, arbejde, parforhold og venskaber, mv. Netop på dette grundlag kan man gennem Medfølelsesfokuseret Terapi lære at relatere til sig selv og andre med mere omsorg og derved både forstå og regulere sine følelser og handlinger.
Medfølelsesbaseret terapi er særligt effektfuldt, hvis man oplever en høj grad af skamfuldhed, skyldfølelse, selvkritik, udbrændthed, lavt selvværd, ængstelighed og angst, stress eller har depressive tanker. Disse følelser kan antage mange former og uhensigtsmæssige mønstre, f.eks. i form af præstationsangst på jobbet, i skolen eller i parforholdet; i et forstyrret forhold til mad og træning, selvbillede eller afhængighedsadfærd; eller i en overbevisning om at skulle være perfekt for at være god nok, hvilket alt sammen ofte fører til manglende overskud og glæde ved livet. I CFT arbejdes der med at være venlig og anerkendende overfor sig selv og kunne tage denne følelse med i interaktioner med andre. Herigennem mindskes de negative følelser, tanke- og handlemønstre samt kropsreaktioner, og der skabes fornyet plads til håb, lyst og en følelse af ejerskab over sit eget liv.
Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.